Bakanımız Dr.Mehmet Mehdi EKER Stk ile buluştu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dr.Mehmet Mehdi EKER Stk ve Çiftçiler ile buluştu.
k Parti Çatalca ilçe Başkanımız Selim GÜÇBLMEZ,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dr.Mehmet Mehdi EKER,Bölge milletvekillerimiz Gülay DALYAN ve Tülay KAYNARCA ilçemizdeki çiftçiler ve bu kesimi temsil eden dernek, oda ve kooperatif yöneticileri ile öğretmenler evinde bir araya geldi.
Çatalca öğretmenler evinde gerçekleşen toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dr.Mehmet Mehdi EKER ilçemizdeki çiftçiler ve bu kesimi temsil eden dernek, oda ve kooperatif yöneticileri ile ilçe merkezimizde bir araya geldi.ilçe yönetim kurulu üyelerimiz ve meclis üyelerimizde katıldığı toplantımızda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dr.Mehmet Mehdi EKER, yaptığı konuşmada ‘’Bölgede 400 bin dekar tarım arazisi alanı bulunduğunu ancak bunun çiftçi kayıt sistemine kayıt olan kısmı 300 binin az üzerinde olduğunu belirterek, "Gerisi çeşitli sebeplerle kayıtlı değil. Bu Türkiye'nin miras yoluyla arazilerin bölünmesi meselesi. En büyük sorunumuz bu. Bir mukayese yapacağım.Bu konuyla ilgili yaptığımız hazırlığı, attığımız adımların ne kadar önemli olduğunu,bundan sonra nihai son adımı atmak içinde sizin de Türk çiftçimiz içinde ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlatacaktır. 1926 yılında Medeni Kanunu İsviçre'den almışız, tercüme etmişiz.İsviçre tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi meselesi yetkisini kantonlara vermiş, bu kanun bize tercüme edildiğinde bizde kanton olmadığı için o madde uygulamaya girmemiş. Dolayısıyla tarım arazisi de aynı taşınabilir mallar gibi yani para gibi yani altın gibi yani mücevher gibi babadan evlada dönülmek suretiyle uygulama gelmiş. Babanın 100 dönüm arazisi var 4 tanede çocuğu var,vefat ettiğinde bu arazi 4 tane çocuğuna eşit şekilde paylaştırılıyor.Ne oluyor,100 dönümlük işletme 100 dönümlük çiftlik arazisi düşüyor 25 dönüme,o evladında 2 tane çocuğu oluyor o arazi 12,5 dönüme düşüyor.Sen sağ ben selamet .Hissedar sayısı artıyor,bu hissedarların biri bir yere gidiyor öteki başka yere gidiyor.Bugün Türkiye'nin 24 Milyon hektar tarım arazisi var.Bu sorun sadece Silivri'nin sorunu değil,bütün Türkiye'nin sorunu olduğu için bence size Trakya Türkiye'nin en iyi çiftçilik yapılacak bölgesidir. En güzel yapılan bölgesi,en bilinçli yapılan bölgelerden birinin başında geliyor.Dolayısıyla bu sorunu en iyi siz anlarsınız" dedi.
TOPRAK VE ARAZİ KULLANIM KANUNUNU GETİRDİK
Sözlerine Türkiye'de 24 Milyon hektar Tarım arazisi bulunduğunu ifade ederek devam eden Bakanımız Dr.Mehmet Mehdi EKER, "3 milyon 100 bin civarında Tarım İşletmesi var.Ortalama işletme büyüklüğü ortalama 60 dönüm, peki kaç parsel var biliyor musunuz ' Tam tamına 22 milyon parsel var.Ne demek bu yani 22 milyona tahsis edilmiş bu,bir işletme kaç parselden oluşuyor ' ortalama 7 parselden oluşuyor.60 dönüm 7'ye bölün,şimdi böyle bir yapı size verimli bir tarım yapmaya rekabetçi bir tarım yapmaya imkan verir mi? Hazırladığımız taslakla Tarım arazilerinin bölünmesine limit getireceğiz.Böyle bir yapı bu bizim medeni kanunumuzda miras hukukumuzdan kaynaklanan bir kangrenimiz.Bunu çözülmesi lazım.Eskiden biz geldiğimizde 1 dönüme kadar bölünebiliyordu.Şimdi Türkiye'de 2 milyon hektar arazi sırf bu bölünmüşlükten dolayı, aşırı parçalanmışlıktan dolayı kullanılamıyor,kullanılsa bile kayda girmiyor.Silivri'de 420 bin dekar arazi var,çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan 300 bin dekar.İşte bu geride ki yani 124 bin dekar arazinin kullanılamamasının kayda girmemesinin sebebi bu.Biz göreve geldiğimizde şunu yaptık, tarım arazilerinin bölünebilmesine bir limit getirdik.Toprak kullanım ve arazi kullanım kanununu getirdik,önce 10 dekar sonra 20 dekarla bir sınır getirdik.Dedik ki 20 dekarın altına bölünemez.şimdi yeni bir adım atıyoruz, diyoruz ki Tarım arazisi miras yoluyla artık bölünmesin,buna bir çare bulalım,eğer buna biz çare bulmazsak bu topraklar üzerinde yarın çocuklarımız bir sonraki torunlarımız burada verimli tarımsal üretim yapabilecek araziye sahip olamayacaklar.Bu 22 Milyon parsel bölüne bölüne 44 milyon parsele çıkar.Hiç başka yolu yok sistem bu şekilde devam ettiği sürece buna çare bulunmadığı sürece gideceğimiz yol bu,bunu beraber çözeceğiz.Çünkü bu bir toplumsal mesele tek başına bizim meselemiz değil,Türkiye'nin meselesi amaTürkiye'de kimse bu konuya bugüne kadar dokunmamış,sorunu büyük görmüşler dokunmamışlar,dünyanın gelişmiş ülkeleri bunu nasıl çözmüşse bizde böyle çözeceğiz" dedi.
Daha sonra Muhtarlar Derneği Başkanı Ayhan TUTUN mezbaha,tapusuz köylerdeki destekleme sıkıntısı, yeni yapılan otoyolların tarımı olumsuz etkilediğini,tarım arazilerinin orman arazisine çevrilmesi gibi konuları aktardı ve bilgi aldı.
Dr. Mehmet Mehdi EKER ,Çatalca'da prefabrik içinde hizmet veren İlçe Tarım Binasının yerine, yeni bir bina,hem de Çakıl Göleti basınçlı sulama projesi'nin müjdesini verdi.